NIKKA WHISKY
Το 1918, ο Masataka Taketsuru, ένας νεαρός Ιάπωνας με όνειρο να δημιουργήσει γνήσιο ουίσκι, ταξίδεψε μόνος του στη Σκωτία για να μάθει τα μυστικά της παραγωγής. Στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και κάνοντας μαθητεία σε τρία ουίσκι αποστακτήρια, έγινε ο πρώτος Ιάπωνας που κυριαρχεί στην τέχνη της παραγωγής ουίσκι.
Το 1920 επέστρεψε στην Ιαπωνία με τη σύζυγό του Ρίτα, ελπίζοντας να παράγει γνήσιο ουίσκι με την υποστήριξη της εταιρείας Settsu Shuzo. Δυστυχώς, η Settsu Shuzo εγκατέλειψε το σχέδιο παραγωγής ουίσκι λόγω των οικονομικών προβλημάτων μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, η Kotobukiya αναγνώρισε την εμπειρία του και τον προσέλαβε το 1923 για να διευθύνει την κατασκευή του αποστακτηρίου Yamazaki, του πρώτου αληθινού ουίσκι στην Ιαπωνία.
Μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς σύμβασής του με την Kotobukiya, ο Masataka Taketsuru αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του ιδέα για ουίσκι και ίδρυσε το πρώτο του αποστακτήριο στο Yoichi, Hokkaido, ένα μέρος που, παρά την απόμακρη τοποθεσία, θεωρούσε ιδανικό για την παραγωγή ουίσκι.
Αρχικά, παρήγαγε προϊόντα μήλου υπό την ονομασία “Dai Nippon Kaju”, ενώ προετοίμαζε την παραγωγή ουίσκι. Το 1936, ίδρυσε το πρώτο αποστακτήριο που σχεδίασε και κατασκεύασε ο ίδιος στην Ιαπωνία και άρχισε η απόσταξη.
Τελικά, το 1940 κυκλοφόρησε το πρώτο του ουίσκι με την επωνυμία “NIKKA WHISKY”, που αργότερα έγινε το όνομα της εταιρείας. Το ταξίδι και η αφοσίωση του Masataka Taketsuru έθεσαν τις βάσεις για την επιτυχία του ουίσκι Nikka και την ανάπτυξη του ιαπωνικού ουίσκι στην παγκόσμια αγορά.